Basset hound rotuna

Basset hound on rotuna hyvin ihmiset jakava. Jos houndeista tykkää niin niistä sitten yleensä todella tykkää. Basset hound ei ole rotuna helpoimmasta päästä ja vaatii aivan omanlaisensa ihmisen ja huumorintajun omistaa basset hound. Kaikki eivät vaan ole houndi-ihmisiä eikä ihmisestä sellasta pakolla tulekaan.

Basset houndeissa omasta mielestäni parasta on niiden rakkaus ihmisiä ja toisia koiria kohtaan. Niiden tulisi aina pärjätä laumassa ja vieraitakin houndeja pitäisi pystyä pistämään samaan porukkaan vain pienellä neuvottelulla. Niiden ei missään tapauksessa tulisi olla arkoja eikä väistää ihmistä. Jotkut houndit ovat todella kovia, mutta samaan aikaan myös sielultaan todella herkkiä. Ei pehmeitä vaan herkkiä.

Basset houndeissa ehkä pahimpia asioita on ettei niistä tule helpolla sisäsiistejä ja joistain ei koskaan. Hound ei välttämättä opi samalla vaivalla sisäsiistiksi kuin joku toinen rotu. Ensimmäinen houndini tuli minulle 5-vuotiaana ja se ei ollut silloin sisäsiisti. Pitkällisellä työllä Dinsku alkoi pyytämään ulos ja ei enää heti kussut sisälle kun sattui vähän kusettamaan. Pentuna meille tullut Darla oli sisäsiisti hyvinkin nuorena ja ei tekisi sisälle mielellään ollenkaan. Pentuna minulle tullut Debi ei ole ollut yhtään niin tarkka sisäsiisteydestä. Joskus käy ulko-ovella niin etten itse tajua että nyt se pyysi ulos ja kun et tajua päästää pihalle niin Debi tulee nenän eteen kuselle. Houndit eivät ehkä ole niin tarkkoja sisäsiisteydestä, se ei ole niille niin tärkeää että siitä pitäisi välittää. Jotkut sitten taas ei tee sisälle kuin äärimmäisen pakon edessä. Sisäsiisteydessä on tosi iso yksilöllinen vaihtelu, joka kannattaa huomioida houndia harkitessa.

Basset hound ei rotuna muutenkaan ole mikään siisteysintoilijan rotu. Jotkut yksilö kuolaavat todella pajon ja kuolaa lentää todella paljon, itse tosin en ole kokenut tätä ikinä ongelmana kun on ollut bernhardinkoirien kanssa. Karvaa lähtee käsittämättömän paljon. Furminator on tosi hyvä keksintö karvanlähdön aikaan.

Toinen asia joka houndeissa on huonoa niin niissä on aivan lähestulkoon maanisuuteen asti olevia ruuanvarastajia. Ensimmäinen houndini varasti aivan kaiken, esimerkiksi paketissa olevan raa'an sellerin ja palsternakan. Joskus näytteyissä käydessä se vaan ohimennen haukkasi yhteen ruokasäkkiin reijjän yhdellä kojulla, Dinsku "sai" siis pussillisen aivan uutta ruokaa kotio. Dinskun aikaan mitään ruokaa ei voinut jättää ollenkaan pöydille. Basset hound on uskomattoman pitkä, ketterä ja älykäs kun puhutaan ruuasta. Ruoka saa niiden älykkyyden esiin. Ei ole ensimmäinen kerta, kun basset houndia on viety eläinlääkäriin tyhjättäväksi kun on mättänyt kauhean määrän ruokaa. Dinskun jälkeen ei ole vielä kohdalle osunut toista yhtä maanista varastajaa, mutta kyllä nämä nykyisetkin ruokaa varastaa - ei vaan ihan siinä määrin kuin Dinsku. Toki houndeissakin on nirsoja yksilöitä ja nuorempina ne saattavat yrittää pisempiäkin aikoja paastota.

Terveys

Basset houndin pennun kanssa tulee varoa portaita ja yleensäkin etupäähän kohdistuvia iskuja vuoden ikään asti, esimerkiksi sohvalta alas hyppimistä. Olen aina itse uskonut omaehtoiseen vapaaseen liikuntaan pennun ehdoilla. Metsässä lenkkeilyä epätasaisessa maastossa, siellä tulee niitä koiralle luonnollisia rasitteita. Pentu myös saa itse vapaana liikkuessaan määrätä vauhdin. Kerrostalon kolmannesta kerroksesta monta kertaa päivässä kulkeminen ei taasen ole luonnollista liikkumista, sen takia houndin pentuja ei suositellakaan kerrostaloon eikä ainakaan hissittömään sellaiseen. Etupäähän kohdistuvat iskut altistavat pennun kasvuhäiriöille.

Aikuisen basset houndin kanssa yksi suurimmista möröistä on vatsalaukun kiertymä. Tämän takia ennen ruokaa suositellaan rauhoittumista ja ruuan jälkeen lepoa, ettei nyt samantien lähdetä vetämään kauheita hikilenkkejä. Vatsalaukun kiertymäriskin takia basset houndit olisi suositetavaa ruokkia ainakin kaksi kertaa päivässä ettei ruoka-annos ole liian iso. Narttujen kanssa itselleni yksi suurimpia pelkoja on märkäkohtu, tämän takia meillä sterilisoidaan aikuisena kaikki, jotka ei kohtua tarvitse. Basset houndien yksi riesa on hiiva, joten välillä voi olla vaikeaa löytää juuri sille omalle yksilölle sopiva ruokavalio. Tokikaan kaikilla ei hiivaongelmaa ole, mutta joillain on hyvin pahakin. Myös ruoka-aineallergioita löytyy niinkuin joka rodusta.

Basset houndien kolme yleisintä lopetussyytä koiranetissä ovat (21.05.2017): vanhuus (25kpl, keski-ikä 11v. 9kk.), kasvainsairaudet (23kpl, keski-ikä 8v. 10kk.) & selkäsairaus (15kpl, keski-ikä 8v. 4kk.). 31kpl on lopetettu niin ettei kuolinsyytä ole ilmoitettu, keski-ikä 9vuotta 2kuukautta. Kaikki lopetus-syyt laskettuna yhteen tekee lopetettujen houndien keski-iäksi 8 vuotta 9 kuukautta.

Basset houndeilla esiintyy myös mm. glaukomaa, liian avonaisia silmäluomia, lonkkaniveldysplasiaa. Basset houndeilla suositellaan rotuyhdistyksen puolelta silmätarkastusta ja gonioskopiatutkimusta.


© Tähtiloiston, ellei toisin mainita!        Webdesign © Mia Kataja        All rights reserved!